Upitajte Candy

Upitajte Candy

Candy je uz vas u svakom trenutku. Tražite uputstva za upotrebu i održavanje vašeg uređaja ili samo želite savjet kako odabrati pravi uređaj? Pišite nam! Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja.

 

Upitajte Candy

UPITAJTE CANDY

Candy oven

Statička ili ventilacijska pećnica? Najbolja metoda pečenja?


Ovo pitanje predstavlja izazov za sve: nove pridošlice u kuhinji, pa čak i najiskusnije kuhare koji moraju savladati novi recept. Ne postoji jedinstven odgovor, ali možemo naučiti razlikovati dvije vrste pečenja, kako bi, ovisno o slučaju, odabrali najbolji. Važno je odabrati pećnicu koja omogućuje uspješnu pripremu hrane uz oba načina pečenja.

Počnimo s osnovama: razlike između vrsta zagrijavanja

Kako bismo osigurali pravilnu pripremu hrane, važno je shvatiti razliku između statičke i ventilacijske pećnice: ventilacijska peče na ujednačen način, zahvaljujući kruženju zraka koje raspršuje toplinu dok statička pećnica proizvodi toplinu vodoravno ili okomito. Neovisno o željenom načinu pripreme, važno je upozoriti da se dvije metode razlikuju za oko 20°C: 180 °C statičke pećnice odgovara 160 °C ventilacijske pećnice.

Kako metoda pečenja utječe na naša jela? Ventilacijska pećnica osigurava brže i ujednačenije pečenje, a hrana je sočnija i aromatičnija. Statička pećnica, s druge strane, jamči sporije, ali pažljivije pečenje, idealno za jela koja moraju biti dobro pečena i suša iznutra.

Kada koristiti ventilacijsku pećnicu?

Ova vrsta pečenja idealna je za pripremu više jela istovremeno, zato što toplina dopire do svih dijelova pećnice. Na taj način možete koristiti obje police, primjerice za pripremu pečenke na gornjem i krumpira na donjem dijelu, ili lazanja i povrća, ribe i priloga. Također, preporuča se korištenje te metode za pripremu hrane s hrskavom koricom: ribe, bijelog mesa, crvenog mesa, povrća, tjestenine, ali i slastica s mekim punjenjem.

Kada koristiti statičku pećnicu?

Korištenje statičke pećnice namijenjeno je za sve namirnice koje zahtijevaju sporije pečenje uz sušu unutrašnjost, poput  dizanog tijesta - namirnice kojoj je potrebno pečenje da "naraste".

S obzirom da kod statičke pećnice unutrašnji zidovi služe kao otpornici - bez kruženja zraka koje raspršuje toplinu - hrana je jednoliko pečena sa svih strana. Idealno za jela poput kruha, pizze, pogače, ali i kolača, keksi, meringa ili biskvit torti.

Vrijeme je za obrok!

Uz ove jednostavne informacije, sada možete odabrati idealan način pripreme svojih jela: Isprobajte nove recepte, budite strpljivi i...uživajte u svom jelu!

16/04/15